BLOG

Igor Bedřich
07.03.2014
00:00

Levné bezfalcové dveře = drahý design

Chci se s vámi podělit o zkušenosti z mé dloholeté praxe.
Bezfalcové dveře a zárubně jsou krásné. Pokud jsou vyrobeny v zajímavém povrchu, ať už dřevěném nebo jiném, a podaří se sladit koncept dveří s interiérem, není o čem diskutovat.

Zásadní problém může nastat po čase užívání. Proč?
Než to vysvětlím, zdůrazním hlavní rysy bezfalcových dveří a zárubní:

Dveře jsou v jedné rovině se zárubní.

Decentní spára mezi zárubní a křídlem, která tvoří zajímavý design.

Skryté panty v konstrukci dveří a zárubní, takže nenarušují celkový design.

Tohle jsou většinou důvody, proč si zákazníci tento typ dveří a zárubní kupují.

 

Kámen úrazu jsou panty.
Co se týká bezfalcového provedení, jsem zastánce pantů od výrobce Simonswerk. Nejčastěji se používá typ Tectus 340.

Pant pro bezfalcové dveře je jako motor pro auto.

 

Za dobu mé praxe jsem na tyto panty nezažil reklamaci. O kvalitě pantů svědčí i fakt, že jsou jedny z nejpoužívanějších také ostatními výrobci.

Pokud budete kupovat bezfalcové dveře a zárubně ve standardních rozměrech, většinou se setkáte s nabídkou osazení zárubně dvěma panty. Toto je zásadní.

Bezfalcové dveře se skrytým pantem

Detail falcových dveří s pantem

Ve chvíli, kdy se do dveří osadí pevnější výplň, budou dveře podstatně těžší. Argument většiny obchodníků je „Nemusíte mít obavu, nosnost jednoho pantu je 80kg“, což dveře rozhodně mít nebudou.
Další z argumentů obchodníka může být, že jsou panty seřiditelné. To je samozřejmě pravda. Z vlastní praxe mohu potvrdit, že i po čase užívání se dají dveře se zárubní seřídit do polohy tak, aby byla spára souměrná. Nesouměrnost spáry je většinou důsledek nekvalitní montáže, a nebo absence jednoho pantu. Při montáži by měli být dodrženy jisté zásady, díky kterým eliminujete riziko nesprávné funkčnosti dveří.

Když se nad tím zamyslím, dojdete-li jako potencionální zákazník a budete poptávat bezfalcové dveře a zárubně, je logické že vám to nikdo nebude rozmlouvat. Vždyť na zakázce, která je dražší oproti standardnímu falcovému provedení se dá více vydělat (beru to z obchodního pohledu).

Zeptejte se prodejce, jestli dveře a zárubně se dvěma panty viděl po roce užívání u zákazníka.

To že dveře na vzorkovně jsou několik let a pořád jsou hezké, jestě není zárukou.
Při konzultaci s prodejcem chtějte vždy vědět, jaké výhody a nevýhody, popřípadě rizika, má vámi poptávané provedení dveří a zárubní. Je poté pouze na Vás, jak se rozhodne.
Moje rada je, osadit tři panty. Samozřejmě s narůstající výškou je třeba zvážit možnost osazení dalšího pantu.

Pro našeho klienta jsme vyráběli dveře s výškou 255cm. Osazeny byly čtyři panty. Při servisní prohlídce, kterou poskytujeme zdarma po roce užívání, byly dveře se zárubní tak, jak když jsme je namontovali (souměrné spáry mezi křídlem a zárubní), popřípadě stačilo lehce doštelovat. Funkčnost byla naprosto bezproblémová.

Panty výrobce Simonswerk jsou sice dražší, ale je třeba si uvědomit, že dveře si kupujete na celý život. Na tyto dveře se budete ještě dlouho dívat a budete je dlouho používat.
Pokud se zamyslíte, že v průměrném domku je cca 8 dveří a máte si připlatit za osm pantů navíc, nárůst bude určitě několik tisíc. Dle mého názoru to nejsou vyhozené peníze.

Závěrem chci podotknout, že uvedené rady jsou mím osobním názorem, který jsem získal za dobu mé dlouholeté praxe v oboru jako montér a prodejce. Vždy máte na výběr, ale je dobré znát rizika vašeho rozhodnutí.

A proto: ptejte se, zjišťujte, a ne vždy se rozhodujte jen podle peněz.

PS: Ze života.
Když jsem zařizoval svůj dům, koupil jsem plastové vstupní dveře. Dnes již vím že to byla špatná volba a měl jsem koupit radši hliníkové. Jenže ty stály cca o 10 000,- více, a nikdo mi pořádně nevysvětlil, co se stane pokud jsou v tmavé barvě a svítí na ně slunce.

Přeji Vám tu správnou volbu.

S pozdravem Igor Bedřich

Napište mi Vaš zkušenosti, nebo pošlete foto bezfalcových dveří po letech užívání.