BLOG

Igor Bedřich
14.08.2014
00:00

Plovoucí podlahy – jak poznat kvalitní podlahu?

Vypadají stejně, a přesto je cena jiná. Proč jsou některé podlahy levné, i když vypadají stejně jako ty dražší. Podotýkám, že tyto informace se týkají především plovoucích podlah laminátových, a vinylových na nosné HDF desce.

 

Složení podlahových lamel – vinyl na HDF desce

1: PU VRSTVA – chrání podlahu a usnadňuje údržbu.
2: NÁŠLAPNÁ VRSTVA – síla této vrstvy určuje zátěžovou třídu (např. 23/32 – využití obytné a lehká komerce).
3: DEKORAČNÍ VRSTVA – dodává podlaze vzhled a struktůru.
4: NOSNÁ HDF DESKA – materiál který tvoří nosnou část vrstev podlahy.
5: STABILIZAČNÍ VRSTVA – dodává podlaze potřebnou stabilitu s ohledem na různě uložené vrstvy lamely.
6: KROČEJOVÁ IZOLACE – snižuje hlučnost při chůzy po podlaze.

 

Jednoduché srovnání je, pokud si potěžkáte lamelu podlahy kvalitnější a méně kvalitní. Váhový rozdíl vzniká v nosné HDF desce. Kvalitnější podlahy mají tuto nosnou desku vyrobenou hutnější (pevnější). To je důsledkem použití vysokého tlaku lisování materiálu při výrobě těchto nosných desek. Jednoduše řečeno, čím více se materiál slisuje, tím více se ho tam vejde. Proto je nosná deska těžší a má větší hustotu, čímž dosahuje vyšší pevnosti. Samozřejmě více materiálu znamení i vyšší cenu. Při výrobě podlahy dokáže výrobce ušetřit právě v tomto místě největší částku.

Hlučnost:
Dalším rozdílem může být podložka na spodní straně podlahy. Ta slouží ke kročejovému útlumu (snížení hluku při chůzy). U dražších podlah je tato podložka nalepená již z výroby na spodní straně každé lamely. Tím vám odpadá dodatečná pokládka kročejové izolace na podlahu samostatně a montáž je jednodušší a rychlejší (levnější).

Hrany:
Nejednou asi oceníte impregnaci hran podlahy. Pokud se vám podaří něco rozlít na podlahu s impregnovanou hranou, rozhodně budete mít více času na setření, aniž by došlo k poškození podlahy.

Údržba:
Také antistatický povrch podlahy ocení především pečlivé hospodyně. Bez této povrchové úpravy se Vám může při zametání podlahy tvořit statická elektřina a případné nečistoty se budou lepit k podlaze.
„Pak Vám budou stát i vlasy na hlavě, otázka jestli z elktřiny, nebo z nečistot“ :-)

 

Podívejte se na naši nabídku podlahových materiálů ZDE

Není žádný problém mít vinylovou podlahu třeba i v koupelně.